Regler till olika datorspel

Spelar du ofta samma spel via din dator men vill prova på något nytt? Då är det bra att kunna läsa på om spelets regler innan du sätter igång. Det gör att du snabbare kan komma igång med spelandet samt att du kan avancera inne i spelet. Om spelreglerna inte följer med spelet finns de flesta att hitta på nätet.När du köper ett datorspel följer spelregler vanligtvis med men det är inte alltid att dessa finns tillgängliga på svenska. Spelar du däremot över nätet är det inte alltid en bruksanvisning till spelet finns med. Om du gör en sökning på internet kommer det upp mängder med resultat och det kan vara svårt att orientera och välja rätt sida.

Sök på spelets namn

Ett tips om du letar efter spelregler på nätet är att skriva in spelets namn samt vilken typ av spel det handlar om. Är det regler till ett bordsspel kan du lägga till ordet bordsspel i sökningen. Ofta finns det nämligen flera varianter av ett spel med liknande namn och det finns risk att du får upp reglerna för ett helt annat spel.

Plattformar

Speltillverkarna utvecklar ett spel för en specifik plattform som exempelvis Microsoft Windows eller Mac OS. Spelreglerna finns ofta beskrivna på respektive utvecklares samt plattforms hemsida. Ibland är det svårt att orientera sig inne på sidorna för att de innehåller så mycket information. Är det ett relativt vanligt spel är det istället bättre att använda sig av Wikipedia som faktiskt har regler till flera spel.

Föräldraansvar

Om du är förälder till ett barn som spelar datorspel är det bra att sätta sig in i spelet och skapa en förståelse kring handling samt hur stor tidsåtgången kommer bli. Försök också lära dig reglerna för att kunna hjälpa ditt barn eller spela tillsammans. Statens medieråd har tagit fram matnyttig information om regler, spelande och barn samt varför spel tilltalar oss.