Regler till olika brädspel

Fia med knuff sägs vara ett av de äldsta brädspelen i världen. Med fyra spelpjäser ska varje deltagare ta sig runt spelplanen medsols och spelarna flyttar pjäserna det antal steg som tärningen visar. Först måste en etta eller en sexa slås för att komma ut ur boet. Den som kommer först in till mitten med alla sina pjäser vinner. Om du hamnar på samma ruta som en motspelare knuffar du ut denne som då får börja om från boet med den utknuffade pjäsen. Det är bara tillåtet att flytta en spelpjäs per tärningskast. Det är tillåtet att ha flera pjäser i spelet.

Schack – ett strategispel

I schack spelar två personer mot varandra. Det här spelet har ingenting med tur att göra, utan enbart strategi. Du spelar på ett fyrkantigt bräde med 64 rutor (8 gånger 8), varannan vit och svart. Den ena spelaren har de vita pjäserna och den andra de svarta. Pjäserna är av sex olika typer där varje spelare börjar med åtta bönder, två springare, två löpare, två torn samt en dam och en kung. Varje enskild pjäs har sina egna regler vid förflyttning. Enkelt beskrivet ska du försöka fånga motståndarens kung så att den inte kan komma undan genom nästa drag.

Monopol – ett antikapitalistiskt spel

Spelutvecklaren Elizabeth Magie skapade spelet med en agenda som skulle visa hur det privata ägandet och hyror skapar monopol samt utslagning, och att samarbete och delat ägande skapar välfärd för alla. Spelplanen har 40 rutor där 22 är tomter, 4 är stationer och 2 är statliga verk. Sedan finns det andra rutor såsom chans, allmänning, betala lyxskatt med mera. Det går att vara från två upp till åtta spelare. Det hela går ut på att hyra ut, köpa eller sälja fastigheter på ett så smart sätt du kan. Vinnare är den som vid slutet av spelet har blivit rikast och äger mest.